Friss topikok

  • gy...: Kapsz a hozzászólásról emailt? (2023.03.29. 16:44) 10.20.
  • kutyáslány: Ez egy ilyen beszivecskezendo poszt. :-) (2018.06.23. 20:14) 06.20.
  • kutyáslány: Hogy vagy? Rendben vagy? Merre vagy? (2017.03.31. 08:40)
  • Vaga: Azok tényleg :) (2016.11.28. 18:59) 11.26
  • Vaga: EZ AZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Húzogatod jobbra? (2016.11.22. 19:38) 11.21.

2011.08.24. 11:47 winninger jolán

Családfa 2

A papírok rendezgetése közben megtaláltuk anyámmal a régi keresztleveleket és anyakönyvi kivonatokat. A legrégebbi vonal, amit fel tudtunk kutatni, egy B. Pál nevű ember és a felesége T. Rózsa, akinek a gyerekét 1840-ben keresztelték, bizonyos B. Jánost, kocsist. Hogy ő az ükapám, vagy esetleg a szép, teljesen bizonytalan, mert mama belekeveredett, hogy akkor most kinek a kije, nagyapja, vagy dédapja volt-e a V. Anna nevű rokon. Mindenesetre B. Pál kb. 1820-as években születhetett, feltéve, hogy B. János nem a család hatodik gyereke volt mondjuk, mert így akár 1800 körül is születhetett emberünk. Persze mindez másoknak nem nagy cucc, meg hát kutyabőrt sem nagyon tudok felmutatni, ami egyébként soha nem is érdekelt. Viszonyt kétszáz éves múltra vezethető vissza, amiről hirtelen két dolog jutott eszembe. Az egyiket elfelejtettem, a másik pedig, hogy érthető a furcsa vonzalmam az autóvezetés (kocsis ük-ük apa) iránt. Vicc volt. Egyébként a másik az, hogy számolgatva a generációs ugrások hatványozott rokonszámát, arra a következtetésre jutottam, hogy elég mindössze ötszáz évre visszamenni és gyakorlatilag a mai emberekkel jelentős rokoni szálak bizonyíthatóak.

Tesóm, miután állampolgársági ügyekben nagyon otthon van ugye, szóval felvetette, hogy elég egy anyakönyvi papír és akár horvát állampolgárságot is igényelhetünk. Persze ez hülyeség, mert horvát vonalat egyenes szálon nem tudunk bemutatni, pont ez a része a nevelt ági a családnak. Ellenben német és osztrák papírokat simán becipelhetnénk és ha jobban belegondolunk, mennyivel vidámabb lenne egy német állampolgárság.

Visszatérve a földre, elnézve a felmenőim nevét, akik közül anyai ágon, kettő kivételével valamennyien Rózák és Rózsák voltak, úgy döntöttem, ha lesz még lányom elütöm egy Rozival, tisztelegve jobbágyi gyökerekben született anyáimnak. Ha fiam lenne, a Pál, József és János ki van csukva, a lelkiismeretemet megnyugtatom azzal, hogy apai ágon egy marék András rohangált, így a tervet már teljesítettem. Egyébként, ha jobban belegondolok, az Annát is, Pannával megbolondítva.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vasmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr203175635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása