Friss topikok

  • gy...: Kapsz a hozzászólásról emailt? (2023.03.29. 16:44) 10.20.
  • kutyáslány: Ez egy ilyen beszivecskezendo poszt. :-) (2018.06.23. 20:14) 06.20.
  • kutyáslány: Hogy vagy? Rendben vagy? Merre vagy? (2017.03.31. 08:40)
  • Vaga: Azok tényleg :) (2016.11.28. 18:59) 11.26
  • Vaga: EZ AZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Húzogatod jobbra? (2016.11.22. 19:38) 11.21.

2009.12.01. 12:21 winninger jolán

Szomorú

Feri anyukája nagyon beteg, azt mondták az orvosok, hogy napjai vannak hátra. Saját lábán ment hétfőn a kórházba, ahová kivizsgálásra ment be, most már csak fekszik. Persze május óta lehetett tudni, hogy valami nem stimmel, de minden orvos, akivel eddig beszélt, vagy találkozott, vagy a leleteit vitték, azt mondták, hogy persze komoly a baj, de ezzel a típusú daganattal évtizedeket is el lehet élni akár, hiszen izolált. Azon gondolkodom, hogy lehet, hogy a dokik már májusban látták, hogy ez nagyon gyors lesz, vagy legalább is azt, hogy menthetetlen és hárítottak. Olyan már minek alapon. Ma reggel aztán közölték, hogy egy nagyon ritka és agresszív daganat teleszórta áttétekkel az egész testét. A hanyatlás pedig egy hét volt.

Tesóm szerint, aki meg fog halni, mert nincs remény, annak igen is meg kell mondani. Szerintem pedig nem. Aga okos hangon közölte is velem, hogy DE TÖRVÉNY VAN RÁ. Aha. Hát tőlem ugyan ne vegyék el a reményt törvényileg. Mondják el, hogy mi a bajom, de senki ne mondogassa az utolsó perceimig, hogy nincs remény és vége. Mindig legyen remény, ne úgy kelljen felkelnem, hogy holnap, vagy holnap után már nélkülem fog sütni a nap. Ne tudjam, hogy mikor lesz ennek vége, ha meghalok, hát már úgyis mindegy. Én meséken nőttem fel és a lelkem mélyén mindig is hittem, hogy az egész mindenség körülöttünk, a sok jóval és rosszal együtt, valami olyan egyensúly törvényével működik, ami belátó és kompenzál és tanít, de a jó mindig győz...

Egyszer régen, valakitől hallottam, hogy az ember nem hal meg csak úgy, nem megy az olyan könnyen. Ezt sokszor mondom a gyerekeknek, ha valami miatt majréznak. Pedig az ember pont, csak úgy meghal. Mi meg nézünk, hogy mi van, mert mindenre fel vagyunk készülve, csak arra nem, amit már megszületésünk előtt tudunk, méghozzá biztosan.

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vasmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr611566050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monsterwoman1 2009.12.01. 12:41:53

nehéz.De a testvéreddel értek egyet. Vagyis azzal, hogy tudjunk a saját lehetőségeinkről. Ne mondják, hogy meg fogok halni, de ne bagatellizálják el a betegséget, és legfőképp ne hazudjanak( ááá, meg fogsz gyógyulni, holnapután jobban leszel, meglásd...).
Volt a családomban ilyen. És mindenki köntörfalazott, nem akartunk beszélni róla.Csak az ember nem hülye, tudja, miért van a kemo, miért nő egyoldalra a hasa, úgy, hogy már a bordáit nyomja szét.Aztán egy novemberi reggelen kért, hogy segítsek kiülni a székre, mert ő most rá fog gyújtani.(hosszú ideje nem cigizett). Mondtuk, nem kellene, nem tesz jót, stb.... Rám nézett a sovány, beesett arcával, és fakó hangon közölte:-"de igen, mert meg fogok dögleni." Szelíd ember volt, nem szokott így fogalmazni. Akkor megértettem az összes keserűséget, és rádöbbentem, talán jobb lett volna számára, ha beszélünk róla. Talán nem belülről rágta volna a félelem.2 nap múlva meghalt.Szép halála volt. Nem magányosan ment el. A saját ágyában feküdt, 6 kéz simogatta. Vigasz.Ha, kevés is.

winninger jolán 2009.12.01. 12:50:00

beszélni sem lehet erről, nemhogy elképzelni, hogy milyen lehet szembenézni azzal, hogy nincs, vége, ennyi volt. Nekem nem megy. Egyébként nyilván kell egy tudatszint ahhoz, hogy hallani akard a lehetőségeidet és felfogd és ne essél pánikba és ne sírd és hisztizd végig a maradék 5 napodat. mert úgy meg minek tudni.

Magenta (törölt) 2009.12.01. 14:13:12

Engem nemrég beijesztett egy orvos rákkal. Szerencsére kiderült, hogy messze nem, de az a pár nap iszonyú volt.

Mégis, ha valóban a végét járnám és fél évem lenne hátra, tudni akarnám. Mert az én bakancslistámon kb. annyi van, hogy rendesen el tudjak búcsúzni a családomtól és az utolsó időt ténylegesen velük tölteni.
Az elbúcsúzásban pedig benne van az is, hogy mindenkinek írnék külön naplót.

winninger jolán 2009.12.02. 09:56:19

Jaj, hát ezek az élmények nagyjából megmutatják, hogy mit tennénk, ha...Az én bakancslistám is nagyon hosszú, de félek tőle, hogy a filmeken teátrális csak a vég, mert a halál mindig ronda és sosem úgy jön, ahogy várjuk. Amikor apám meghalt, és hónapokig jártunk hozzá előtte a kórházba, nem tudtam kiverni a fejemből, hogy minden kilépésünk azon a rohadt vasajtón, csak haladék, mert mindenki ide kerül.
Elbúcsúzni fontos. De én úgy érzem, ha úgy éltem, ahogy érzem, hogy élek, akkor nem kell a szeretteimtől búcsúzkodnom, mert pontosan tudják, hogy mit érzek. Remélem.
ps: el is megyen nőgyógyászhoz rákszűrésre...

Magenta (törölt) 2009.12.02. 14:29:37

Szerintem a szeretteim tudják, mit érzek. De ha most búcsúznom kéne, akkor a legkisebb gyerekem nem is emlékezne rám. :( Bele se gondolok inkább!

monsterwoman1 2009.12.02. 20:52:21

Magenta,
a napló írásról eszembe jutott örök kedvencem, Polcz Alaine. Ajánlom nektek az utolsó könyvét.Nem trappolok tovább a címe.Olyan természetességgel ír erről a témáról, ami minden tabut ledönt, és igazi könnyebbséget ad.

winninger jolán 2009.12.03. 10:50:40

Apropó, vissza adtam Móni a Polcz Alaine szakikönyvet? Ugye igen?
süti beállítások módosítása